Élmény+meeting!

🙂

„Már szinte természetesen tudom kezelni ha a külföldi kollégákkal kell egyeztetnem angolul.”

„Zsuzsa”, az egyik tanítványom nagyon izgatott volt egyik reggel, amikor bejelentkezett a szokásos heti angol órára. Az ok az volt, hogy olyan pozitív élményben volt rész előző nap a munkahelyi nemzetközi online meetingen, amit maga sem gondolt volna előtte.Ugyanis a nyári szabadságolások alkalmával gyakran előfordul, hogy a szokásos, stabil nyelvtudással rendelkező kolléga éppen nyaral, de az értekezlet a külföldi kollégákkal nem várhat, tájékoztatni kell őket a friss információkról és viszont.

Zsuzsa szorgalmasan tanulja az angol nyelvet, velem egy éve céges nyelvoktatás keretében és beigazolódott, hogy a rendszeres tanulás és személyre szabott tempó meghozza a gyümölcsét. Korábban egyeztettem a vezetőjével és lefektettük, hogy az elsődleges szempont az angol órákon az üzleti szóbeli kommunikáció fejlesztése, gyakorlása.Korábban Zsuzsa a nyelvtanulók azon táborába tartozott, aki mások segítségére támaszkodva vett részt az angol nyelvű meetingeken és még ha értette is az elhangzottakat, soha nem szólalt meg.

IT csapat lévén az informatikai szókincs szinte adott, viszont tudni kell folyamatokat felvázolni, elemezni, hibákat orvosolni, kérdéseket feltenni. Mindezt teljesen egyértelműen, mivel az iparág megköveteli a 100 százalékos precizitást. Ezeket minden órán gyakoroltuk, különböző szakmai témák vonatkozásában. Az üzleti tankönyvet személyre szabtuk, a kötelező nyelvtani köröket leróttuk, viszont az igényeknek megfelelő feladatokkal többet foglalkoztunk, míg másokra csekély időt szántunk.

Egy idő után kialakítottunk jónéhány olyan mondat sémát, amit előszeretettel használt a beszélgetések alkalmával. Aztán a személyre szabott tananyagnak és tempónak köszönhetően Zsuzsa angol órán is egyre többet beszélt, később már néha megszólalt angolul az értekezletek alkalmával is, míg végül teljesen egyedül „hősként” – ő nevezte így magát – sikerült neki a külföldi kollégákkal végigvinnie egy 1 óra hosszás meetinget és a végén teljesen pozitív élményként, feldobva zárta azt.

A vezetője gratulált neki és örült, hogy Zsuzsa „révbe ért” az angol nyelv használatát illetően és végre nem rémálomként éli meg ha szóban kell kommunikálnia angolul.

Ma már alig várja a következő alkalmat, hogy a külföldi kollégákkal egyeztessen.

Horváth Henrietta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: