Cost of living crisis – Megélhetési krízis … Mit tehetsz ellene?

#megélhetésicrizis #angolállásinterjú #üzletiangol

Cost of living crisis – Megélhetési krízis

Mit tehetsz ellene?

Drágul minden: az élelmiszer – naponta cserélik az üzletekben az árcímkéket, a szállítmányozás, az energia, az üzemanyag – bár még közvetlenül nem érezzük, de előbb-utóbb szembesülünk vele. Ha elmész a családdal fagyizni, az is több ezer forintba kerül. Ha elmész nyaralni, az árfolyamváltozás miatt rájössz, hogy kevesebb dolgot engedhetsz meg magadnak, talán nem lehet önfeledten költekezni és élvezni a nyaralást, mint azelőtt.

Sajnos nem tudunk mit kezdeni a drágulással, az inflációval, az árfolyammal, a megélhetési költségek növekedésével, nincs ráhatásunk. Nagyon kevés olyan munkahely van, ahol ennek megfelelően növekednek a bérek.

Újratárgyalhatod a béredet a munkáltatóddal és ha szerencsés vagy, akkor nyitott lesz rá. Ennek egyik legbiztosabb módja, ha a szakmai tudásodat és a nyelvtudásodat karbantartod és frissíted.

A másik módja, ha hozol egy új állásajánlatot. Ma már elfogadott HR-es gyakorlat, hogy a munkáltatók gyakran megadják a magasabb bért azért, hogy maradj a cégnél.

Ahhoz, hogy valós új állásajánlattal tudj előállni, viszont az kell, hogy jelentkezz új állásra és megfelelőnek találjanak a pozícióra.

A sikeres állásinterjú feltétele az, hogy az évek alatt megszerzett gyakorlat mellett, szakmailag friss tudással rendelkezz és ez érvényes az angol nyelvtudásra is – ha magasan értékelt résztvevő szeretnél maradni a munkaerőpiacon és versenyben maradni, vagy versenyelőnyre szert tenni. Sok olyan meghirdetett állás van, ahol a stabil nyelvtudás, az angol nyelvű kommunikációs készség többszörös súlypontot kap a munkatapasztalathoz és szakmai gyakorlathoz képest. Mivel egy új munkahelyen a szakmai betanulás kevesebb időt vesz igénybe, mint egy éppen csak létező nyelvtudás feltuningolása a megfelelő szintre. Míg az előbbi néhány hónap alatt megoldható, az utóbbi évekbe telhet.

Néhány évtizeddel ezelőtt elég volt, ha feltüntetted az önéletrajzodban, hogy van középfokú nyelvvizsgád, ma már egészen más a helyzet. Az állásinterjúra fel kell készülni, nem csak magyarul, hanem angolul is. Ehhez már kevés az a tudás, amivel a nyaralások során vagy a haverokkal való beszélgetéskor lazán elboldogulsz. Esetleg a külföldi kollégákkal tartott meetingeken megérted az elhangzottakat. Viszont amikor a véleményedet kérdezik, legszívesebben láthatatlanná válnál, mert az üzleti angol tudásod hiányosságai miatt nem tudod kifejezni magadat.

Tehát ahhoz, hogy nagyobb eséllyel előzd meg a „cost of living crisis”-t, azaz a megélhetési crízist, a nyelvtudásod fejlesztésére van szükség – nem tűzoltás-szerűen. A tanulás lényege a rendszerességben rejlik, mert így van esély arra, hogy a megtanultakat megértsd, megjegyezd, hosszú távon emlékezz rájuk és használd is a megszerezett tudást, beépüljön a szókincsedbe a szó fordulataidba. Aztán pedig már azon kapd magad, hogy már nem feszengsz, amikor a munkádról kell beszélned angolul és aztán már azon is el kell gondolkoznod, hogy egy adott cikket magyarul olvastál-e vagy angolul, egy meetingen magyarul kellett-e beszélned vagy angolul, annyira a mindennapjaid részévé válik az angol nyelv. Ha proaktív vagy, már heti 1 angolórával is jelentősen megnöveled az esélyt arra, hogy ne rettegj a változásoktól, hanem elébük menj és megelőzd a megélhetési krízist.

Summer, Sunshine, English

Miért érdemes nyáron angol tanulni?

Ha eddig is tanultál, akkor azért,

 • hogy a „víz” tetején maradj és a kisebb hullámok se fogjanak ki rajtad,
 • hogy szinten tartsd magad és szeptemberre ne ess vissza, oda, ahol valamikor áprilisban tartottál,
 • hogy versenyelőnyre tegyél szert a többiekhez képest és készen állj arra, hogy jelentkezz egy új állásra,
 • hogy te legyél az első a csapatban, akit ősszel üzleti útra küldenek majd, hiszen, folyamatosan karbantartod a nyelvtudásodat,
 • hogy a nyári visszatérések után Te legyél az, akinek a neve elsőként felmerül az előléptetéssel kapcsolatban….

Ha eddig nem tanultál, akkor azért,

 • hogy megtedd az első lépéseket, egyelőre csak heti 1 órában, hogy szokasd magad az angol nyelvhez,
 • ha szeptemberben jönnek a céghez a külföldi partnerek, már legalább néhány mondatot tudj beszélni velük,
 • hogy a nyaralás alkalmával már kicsit többet is tudj mondani, mint a „Yes”, „Okay”, „Coca-cola”….

Mindenkinek megvan a saját motivációja az angoltanuláshoz. 😊

Neked is?

#3 – Új szintű kapcsolat felépítse a házastárssal/partnerrel és a szülőkkel

Hurrá, újra szárnyalok!

#üresfészek 

A blogcikk sorozatomban apró tippeket találsz az #üresfészek szindróma fájdalmának enyhítésére, leküzdésére, a továbblépésre és az önismeret utáni önmegvalósításra.

A szülők és a gyermekek számára is nehéz a fészek elhagyás időszaka.

Ha a gyermekeid nemrég repültek ki és most azon kapod magadat, hogy folytonosan szomorú, levert vagy, rossz kedved van és csak akkor leszel kicsit boldogabb, amikor újra találkozol a gyermekekkel, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül ezekkel az érzésekkel.

A fájdalom, amit érzel, természetes. A krízis, amit most átélsz normális és a jó hír, hogy sokféleképpen orvosolható, át lehet rajta lendülni.

Amikor már sikerült megtenned az első lépéseket a gyermeked kirepülésére való felkészülést illetően és úgy érzed, hogy az előző, #2-es blogcikkben leírt sok praktikát alkalmazva sikerült átlendülni a kezdeti megrázkódtatásokon, gondolkodj el azon, hogy hogyan fogsz új szintű kapcsolatot kialakítani a partnereddel.

Minden ember másként éli meg a gyermekek kirepülésének időszakát, ezért ne számíts arra, hogy a partnered pont ugyanazt érzi, amit Te. Tiszteljétek egymás érzéseit és gondolatait és beszélgessetek minél többet a helyzetről, támogassátok egymást. Elérkezett az idő, hogy újra elkezdejetek dolgozni a kapcsolaton, új szintre emeljétek, újra felfedezzétek önmagatokat és egymást.

 • Gyakran beszéljétek meg a céljaitokat és a jövőről alkotott elképzeléseteket, álmaitokat.
 • Töltsetek együtt több időt, de szenteljetek én-időt saját magatokra is.
 • Ötleteljetek, hogy hol, mikor és hogyan, milyen programokkal szeretnétek eltölteni időt közösen. Különösen fontos, hogy az ötletelés során írjatok le mindent, ami eszetekbe jut, akkor is, ha őrülten hangzik, mert ezek generálhatnak további elképzeléseket.
 • Gondoljátok át, hogy melyek azok a programok, ahol már régóta szerettetek volna részt venni, de a családi elfoglaltságotok miatt nem volt rá időtök, vagy anyagilag nem engedhettétek meg magatoknak.
 • Mi az, amit ma szeretnél csinálni? Mit szeretnél jövő hétvégén? Jövő hónapban? Tervezzétek el a kisebb és nagyobb programokat is, hogy aztán várakozással tekintsetek elé.
 • Kikkel szeretnétek időt tölteni? Milyen közösségekhez csatlakoznátok szívesen?
 • Éljétek át újra a randizás izgalmát. Hiszen a partnered a legközelebbi bizalmasod, társad és szerelmed is egyben. Az intimitás megújítása is fontos eleme a kapcsolat új szintre emelésének.
 • Kommunikáljatok gyakrabban a Ti szüleitekkel is, hiszen mostmár erre is több időtök lesz és biztos, hogy nekik is annyira hiányozok, mint amennyire Nektek hiányzik a kirepült gyermeketek.

Ha még több tippet szeretnél ezekkel kapcsolatban hallani, illetve szeretnéd ezeket részletesebben kidolgozni, segítséget szeretnél kérni ehhez az első lépéshez és az ezt követő lépésekhez is, keress emailen és megbeszéljük a mentoring és coaching folyamat részleteit.

coach.hheni@gmail.com

#2 – Kapcsolattartás a kirepült gyermekeddel

Hurrá, újra szárnyalok!

#üresfészek 

A blogcikk sorozatomban apró tippeket találsz az #üresfészek szindróma fájdalmának enyhítésére, leküzdésére, a továbblépésre és az önismeret utáni önmegvalósításra.

A szülők és a gyermekek számára is nehéz a fészek elhagyás időszaka.

Ha a gyermekeid nemrég repültek ki és most azon kapod magadat, hogy folytonosan szomorú, levert vagy, rossz kedved van és csak akkor leszel kicsit boldogabb, amikor újra találkozol a gyermekekkel, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül ezekkel az érzésekkel.

A fájdalom, amit érzel, természetes. A krízis, amit most átélsz normális és a jó hír, hogy sokféleképpen orvosolható, át lehet rajta lendülni.

Amikor már sikerült megtenned az első lépéseket a gyermeked kirepülésére való felkészülést illetően és úgy érzed, hogy az előző, #1-es blogcikkben leírt sok praktikát alkalmazva sikerült átlendülni a kezdeti megrázkódtatásokon, gondolkodj el azon, hogy hogyan fogsz kapcsolatban maradni a gyermekeddel.

A „szétkapcsolódás” a gyász része. Veszteség és változás is egyben. Már nem fogjátok minden nap együtt sétáltatni a kutyát, nem fogtok együtt minden nap sorozatokat nézni, együtt reggelizni, vacsorázni és ezzel a helyzettel kell megbékélned.

Szerencsére viszont manapság egyrészt már utazni is könnyebb, mint néhány évtizeddel ezelőtt, másrészt pedig az új technikáknak, az internetnek köszönhetően kinyíltak a lehetőségek arra vonatkozóan, hogy hogy hogyan értesüljetek egymás napi történéseiről és hogyan osszátok meg egymással az élményeiteket.

Íme néhány tipp:

 • Tudasd Vele, amikor Rá gondolsz: hívd fel, írj neki üzenetet vagy emailt.
 • Ha több gyermeked is van, biztasd az otthon maradt gyermekeket is arra, hogy ezt tegyék.
 • Ha eddig nem tetted meg, regisztrálj azokra a közösségi média oldalakra, ahol a gyermeked is jelen van, így a posztok, megosztott fotók alapján tudod követni a napi történéseit és könnyebben kapcsolatba tudtok lépni egymással. Videot és fotót is tudtok küldeni.
 • Ha nem érzed magad komfortosan a közösségi médiában és a chat alkalmazásokban, akkor írhattok egymásnak emaileket, vagy akár lehet egy zárt blog oldalatok.
 • Az online játékok is remek alkamat biztosítanak arra, hogy tartsátok a kapcsolatot egymással és egyikőtöknek sem lesz terhére a napi gyakoriságú beszélgetés.
 • Ha túlságosan aggódsz miattuk és ezt szóvá is teszed, lehet, hogy nem vágynak annyira a társaságodra, de ezen ne sértődj meg. Légy leleményes és találj ki olyan programokat, amelyekre Ők szívesen elfogadják a meghívást, pl. menjetek el moziba néha, főzd a kedvenc ételüket és ha teheted, ugorj be hozzá … de tényleg csak 5 percre. Hidd el, értékelni fogják az igyekezeted, mert nem érzik tehernek a néhány perces ottlétedet.

Ha még több tippet szeretnél ezekkel kapcsolatban hallani, illetve szeretnéd ezeket részletesebben kidolgozni, segítséget szeretnél kérni ehhez az első lépéshez és az ezt követő lépésekhez is, keress emailen és megbeszéljük a mentoring és coaching folyamat részleteit.

coach.hheni@gmail.com

https://henriettahorvath.com/ures-feszek-szindroma-mentoring-es-coaching-hurra-ujra-szarnyalok/

#1 – Felkészülés 2.0

Hurrá, újra szárnyalok!

#üresfészek 

A blogcikk sorozatomban apró tippeket találsz az #üresfészek szindróma fájdalmának enyhítésére, leküzdésére, a továbblépésre és az önismeret utáni önmegvalósításra.

A szülők és a gyermekek számára is nehéz a fészek elhagyás időszaka.

Ha a gyermekeid nemrég repültek ki és most azon kapod magadat, hogy folytonosan szomorú, levert vagy, rossz kedved van és csak akkor leszel kicsit boldogabb, amikor újra találkozol a gyermekekkel, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül ezekkel az érzésekkel.

A fájdalom, amit érzel, természetes. A krízis, amit most átélsz normális és a jó hír, hogy sokféleképpen orvosolható, át lehet rajta lendülni.

A szülők az életüket a gyermeknevelésnek szentelik. Sok időt, energiát és pénzt áldoznak erre, mindeközben érzelmileg is támogatják gyermekeiket. Miközben ezt tesszük, kialakítunk egy egymástól kölcsönösen függő kapcsolatot velük. Manapság a gyermekek sokkal később hagyják el a családi fészket, mint ahogyan azt a korábbi generációk tették.

Amikor bekövetkezik a kirepülés időszaka, a szülők egyrészt boldogok és biztatják a fiatal felnőtt csemetéiket, hogy bátran repüljenek, másrészt pedig szomorúak, aggódnak a gyermekek miatt, maguknak pedig próbálnak egy új életet tervezni.

Mivel ez nem egy váratlan, hanem normatív krízis, ezért erre fel tudsz készülni még mielőtt bekövetkezne.

Beszélgess sokat a gyermekeddel arról, hogy milyen az életed az ő mindennapi jelenléte nélkül és milyen az ő élete a te mindennapi jelenléted nélkül. Hogyan fogjátok tartani a kapcsolatot, milyen gyakran találkoztok, milyen programokat fogtok kitalálni, stb…

Itt találsz néhány röviden leírt tippet arra, hogy hogyan éld meg és dolgozd föl a „gyászt”:

 • Sírj és gubózz be egy kis időre ha szükségét érzed.
 • Ha nem érzed jól magadat, nyugodtad töröld egy időre a naptáradból a kevésbé fontos vagy kevésbé sürgős teendőket.
 • Oszd meg a gondolataidat valakivel, beszéld ki magadból az érzéseidet. Keresd olyan emberek társaságát, akik hasonló cipőben járnak, vagy már túl vannak egy hasonló helyzeten.
 • Fogadd el, ha valaki segítséget akar adni Neked.
 • Tölts egy kis időt régi fotók és videok nézegetésével, akár a gyermekeddel együtt, a régi szobájában. Mielőtt előre tekintünk, szükséges hátra is néznünk.
 • Kezdj el naplót írni minden nap az érzéseidről, a gondolataidról. Erre szánj minden nap legalább 5 percet. Ha belejöttél és tetszik, írhatsz hosszabb bejegyzéseket is.
 • Írj arról is, hogy mi az a 3 dolog, amiért aznap hálás vagy.
 • A gyerekszobát alakítsd át egy többfunkciós helyiséggé. Pl könyvtárkuckóvá, dolgozószobává, vagy olyan szobává, ahol a kézműves hobbijaidat végezheted.
 • Tervezd el az első olyan napot, amikor tudatosan, csak magaddal fogsz foglalkozni.

Ha még több tippet szeretnél ezekkel kapcsolatban hallani, illetve szeretnéd ezeket részletesebben kidolgozni, segítséget szeretnél kérni ehhez az első lépéshez és az ezt követő lépésekhez is, keress emailen és megbeszéljük a mentoring és coaching folyamat részleteit.

coach.hheni@gmail.com

#1 – Felkészülés 1.0

#üresfészek  

Hurrá, újra szárnyalok!

A blogcikk sorozatomban apró tippeket találsz az #üresfészek szindróma fájdalmának enyhítésére, leküzdésére, a továbblépésre és az önismeret utáni önmegvalósításra.

A szülők és a gyermekek számára is nehéz a fészek elhagyás időszaka.

Ha a gyermekeid még nem repültek ki, de már elkezdték próbálgatni a szárnyaikat, előrelátóan, proaktívan cselekedhetsz. Felkészülhetsz arra az elkerülhetetlen helyzetre, krízisre, hogy egyszer csak elhagyják a családi fészket.

A szülők az életüket a gyermeknevelésnek szentelik. Sok időt, energiát és pénzt áldoznak erre, mindeközben érzelmileg is támogatják gyermekeiket. Miközben ezt tesszük, kialakítunk egy egymástól kölcsönösen függő kapcsolatot velük. Manapság a gyermekek sokkal később hagyják el a családi fészket, mint ahogyan azt a korábbi generációk tették.

Amikor bekövetkezik a kirepülés időszaka, a szülők egyrészt boldogok és biztatják a fiatal felnőtt csemetéiket, hogy bátran repüljenek, másrészt pedig szomorúak, aggódnak a gyermekek miatt, maguknak pedig próbálnak egy új életet tervezni.

Mivel ez nem egy váratlan, hanem normatív krízis, ezért erre fel tudsz készülni még mielőtt bekövetkezne.

Beszélgess sokat a gyermekeddel arról, hogy milyen lesz az életed az ő mindennapi jelenléte nélkül és milyen lesz az ő élete a te mindennapi jelenléted nélkül. Hogyan fogjátok tartani a kapcsolatot, milyen gyakran találkoztok majd, milyen programokat fogtok kitalálni, stb… Így mindketten felkészülhettek gondolatban a jövőre, közösen tervezgethetitek és színesíthetitek.

Találj ki olyan szertartásszerű dolgokat, amivel emlékezetessé teheted a nagy napot, amikor a gyermeked elköltözik otthonról.

Itt találsz néhány tippet:

 • főzzetek egy családi ebédet vagy vacsorát a kedvenc életével,
 • a szűk családdal és legjobb barátaival menjetek el egy különleges étterembe,
 • sajátkezűleg készíts egy személyreszabott ajándékot neki,
 • írj egy verset, amibe belefoglalod az életetek jelentősebb mérföldköveit,
 • titokban beletehetsz egy „útravaló”, általad írott levelet a bőröndjébe, amit majd a kicsomagoláskor fog megtalálni,
 • keretezz be egy családi fotót, vagy fotó montázst,
 • készíts videoklipet azokból a videokból, fotókból, amelyeket születésétől kezdve rögzítettél, stb…

Ha még előttetek van az elköltözés nagy napja, akkor tervezd el a naptáradban, határidőnaplódban, hogy mikor fogod a fenti meglepetéseket leszervezni, elkészíteni és így biztos, hogy nem fogsz kicsúszni az időből.

Ha még több tippet szeretnél ezekkel kapcsolatban hallani, illetve szeretnéd ezeket részletesebben kidolgozni, segítséget szeretnél kérni ehhez az első lépéshez és az ezt követő lépésekhez is, keress emailen és megbeszéljük a mentoring és coaching folyamat részleteit.

coach.hheni@gmail.com

Hurrá, újra szárnyalok!

Újratervezés a gyermekek kirepülése után

#hurráújraszárnyalok #üresfészek #újratervezemmagam

Amikor 15-20 évesen próbálgatják a szárnyaikat a gyermekeid vagy talán már ki is repültek a fészekből, sokféle érzés kavarog Benned.

Egyrészt szomorú vagy, mert úgy érzed, hogy elvesztetted fontos szülői szerepedet, másrészt felmerül a kérdés Benned, hogy mihez is kezdj magaddal, mihez is kezdj azzal az idővel, ami most hirtelen az öledbe hullik.

Az elmúlt két évtizedet szinte csak a gyermeknevelésnek szentelted és talán már el is felejtetted, hogy ki vagy Te. Mi az, ami Téged igazán érdekel? Mire vágysz? Milyen álmaid vannak, amiket mindig is szerettél volna megvalósítani? Hogyan tudnád megvalósítani ezeket? És még milyen új, izgalmas lehetőségeid vannak? Melyik úton indulj el?

Sokaknak hiányzik az, hogy fel tudják dolgozni az új élethelyzet által okozott krízist és megtalálják újra Önmagukat. Én magam is átéltem, megéltem ezt, coachként ebben segítek Neked.

A 10 alkalomból álló „Hurrá, újra szárnyalok!” online coaching üléssorozat során hetente találkozunk 1 óra hosszára és átbeszéljük a következő témákat:

 • Az üres fészek szindróma által okozott gyász feldolgozása
 • Kapcsolattartás a kirepülő gyermekekkel
 • Új szintű kapcsolat felépítse a házastárssal/partnerrel
 • Kezd el törődni Magaddal!
 • Hogyan találj Önmagadra?
 • Milyen vízióid vannak a jövődről?
 • Hol tartasz most?
 • Lehetőségek feltárása.
 • A jövődbe vezető út kijelölése
 • Tervezés

A 10 hetes üléssorozat ára: 100.000 Ft.

Sok esetben évekbe telik feldolgozni a fájdalmat, ami a gyermekek kirepülésével jár és aztán ismét évekbe amíg a szülők rátalálnak az új Önmagukra.

A üléssorozat segítségével sok olyan coaching eszközt ismersz meg, amelyeket alkalmazva éveken spórolhatsz meg magadnak és sokkal könnyebb lesz nyitnod az új Éned felé.

Ha úgy érzed, hogy ebben a cipőben jársz Te is és nyitott vagy arra, hogy szívesen felfedezd újra Önmagadat, írj és megbeszéljük a részleteket.

Ha úgy érzed, hogy ebben a cipőben jársz Te is és nyitott vagy arra, hogy szívesen felfedezd újra Önmagadat, írj és megbeszéljük a részleteket.

coach.hheni@gmail.com

 „Váltani akarok. Boldog szeretnék lenni. Merre induljak?”

#váltás #változtatás #boldogság

Lehet, hogy azt sem tudod meghatározni pontosan, hogy mi az az új tevékenység, amihez hozzá szeretnél fogni?

Csak érzed, hogy olyan élményt szeretnél átélni, amit régebben, amikor boldognak érezted magad.

Idős emberekkel végzett kísérlet alapján bebizonyosodott, hogy a múltbeli boldog események felidézése jelentős mértékben javítja az általános egészségi állapotot. A kutatók két csoportot hoztak létre. Az egyik csoport alanyait megkérték, hogy sokat nosztalgiázzanak, beszélgessenek a fiatalkori boldog élményeikről, történésekről; hallgasság azokat a zenéket, mint régen; hasonló ruhákat hordjanak, mint régen. A másik csoport alanyait megkérték, hogy ne idézzék fel a múltat, csak a jelen történéseivel foglalkozzanak. A kísérlet eredménye az lett, hogy a nosztalgiázó csoport tagjainak már egy hét után javult az általános egészségi állapota, egyenesebb lett a tartása és sokkal optimistábban, derűsebben látták a jövőt is, mint a kontroll csoport tagjai.

Sokszor előfordul, hogy egy-egy eseményre évek vagy évtizedek múltával már nem emlékszünk részletesen, csak az érzésre emlékszünk, de arra teljes mértékben. Ebből az érzésből kiindulva lehet kutatni magunkban, hogy milyen események tettek minket akkor boldoggá és megnézhetjük azt is, hogy anno mi váltotta ki ezt a boldogságot.

A boldogság mérhető?

Ennek a meghatározásához kiindulópontként nyújt segítséget a Boldogság és Siker görbe gyakorlat.

Rajzolj le egy koordináta rendszert, amelyben az X tengely jelképezi az időt – a kiindulópont legyen a születésed időpontja.

Az Y tengely pedig a boldogságod és sikered mértékét 1-10-es skálán.

Miközben rajzolsz, tedd föl magadnak a következő kérdéseket:

 • Milyen jelentős események történtek az életemben?

Amikor erre a kérdésre válaszolsz, először jelöld az X tengelyen az évszámokat. Majd egy ponttal jelöld az évszám fölött a boldogságod és sikered mértékét 1-10-es skálán.

Miközben ezeket meghatározod, vedd figyelembe azt is, hogy lehet, hogy voltak olyan jelentős események az életedben, amelyek közben a boldogságos mértéke 1-es volt, vagy talán -1. Ezeket is jelöld be, mert segítséget, útmutatást nyújthatnak majd a jövődre nézve.

 • Hol voltam, amikor az a jelentős esemény történt?
 • Miért voltam ott?
 • Kik vettek körül?
 • Milyen ízeket, illatokat éreztem?
 • Miért voltam boldog?
 • Mi volt az örömöm forrása?
 • Mi befolyásolta még, hogy ott és akkor boldog legyek?

Próbálj meg minél részletesebben visszaemlékezni a múltbeli eseményekre.

Képzeld el, mintha egy film lenne, amit már régen néztél meg.

Fontos, hogy ne kapkodd el a „sztorizást”. Nyugodtan beszélj róla hangosan, vagy írd is le őket. Az írás által lassulnak a gondolataink és így képesek vagyunk még részletesebben az emlékezésre, a gondolkodásra.

Vannak olyanok, akik 1-2 óra alatt felrajzolják a Boldogság és Siker görbéjüket, másoknak ez akár 1 hétig is tarthat, mert szeretnek részletekbe menően visszaemlékezni a történésekre.

Amikor már úgy érzed, hogy készen vagy, nézz rá az alkotásodra és vonj le következtetéseket a következő kérdések segítségével:

 • Mik az örömöm forrásai?
 • Milyen típusú eseményeknek örültem kevésbé?
 • Van-e valami közös, hasonlóság a pontokban, a boldogságom mértékében?
 • Mi a boldogságom „titka”?
 • Mit jelent Számomra a boldogság?

Mivel a „boldogság” mindenki számára más jelentéssel bír, ezért a legutolsó kérdésre adott válasznak  nagy jelentősége van.

Nagyon érdekes felfedezéseket tehetünk. Volt olyan kliensem, aki a görbe felrajzolása után rájött, hogy ő akkor érezte magát boldognak, amikor egyedül ért el sikereket. Például gyerekként, amikor megtanult biciklizni, vagy amikor megnyert egy egyéni tanulmányi versenyt, bajnoki címet szerzett magasugrásban, sikerült a nyelvvizsgája, megszerezte a diplomát, megvásárolta az első autóját. Mindeközben olyan fontos események is történtek az életében, amikor egy csoporttal, csapattal együtt vettek részt fontos versenyeken és díjat is nyertek, de az mégsem okozott neki akkora örömöt, mint az egyéni sikerélmény.

Majd tovább részletezve az eseményeket, rájött, hogy azért nem boldog a munkahelyén, mert mindig csapatban kell dolgoznia és bár szereti a munkáját, mégsem érez igazi boldogságot és nem érzi a „flow” élményt úgy, mint régen. A további részletezés után pedig levonta azt a következtetést, hogy mindenképpen olyan munkát kell keresnie, ahol egyénileg dolgozhat és így érhet el sikereket, boldogságot.

A Boldogság és Siker görbe felrajzolását később célszerű leszűkíteni az elmúlt 1 évre, majd az elmúlt 1 hónapra, 1 hétre, akár óránkénti bontásban és feltenni az előzőekben említett kérdéseket. Rá fogsz majd jönni arra, hogy mik a valódi örömforrásaid és ez jó alapot fog biztosítani számodra a jövőbeli terveidhez.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak olyan tevékenységeket kezdj el a jövőben, amelyek korábban örömöt okoztak Neked. A Boldogság és Siker görbe közben feltett kérdések megválaszolása során viszont beindul a fantáziád, hogy milyen irányok lehetnek jók számodra.

Ez lehet az első lépés a jövőd kialakításában, hogy aztán továbbgondold az ötleteidet.

coach.hheni@gmail.com