Cost of living crisis – Megélhetési krízis … Mit tehetsz ellene?

#megélhetésicrizis #angolállásinterjú #üzletiangol

Cost of living crisis – Megélhetési krízis

Mit tehetsz ellene?

Drágul minden: az élelmiszer – naponta cserélik az üzletekben az árcímkéket, a szállítmányozás, az energia, az üzemanyag – bár még közvetlenül nem érezzük, de előbb-utóbb szembesülünk vele. Ha elmész a családdal fagyizni, az is több ezer forintba kerül. Ha elmész nyaralni, az árfolyamváltozás miatt rájössz, hogy kevesebb dolgot engedhetsz meg magadnak, talán nem lehet önfeledten költekezni és élvezni a nyaralást, mint azelőtt.

Sajnos nem tudunk mit kezdeni a drágulással, az inflációval, az árfolyammal, a megélhetési költségek növekedésével, nincs ráhatásunk. Nagyon kevés olyan munkahely van, ahol ennek megfelelően növekednek a bérek.

Újratárgyalhatod a béredet a munkáltatóddal és ha szerencsés vagy, akkor nyitott lesz rá. Ennek egyik legbiztosabb módja, ha a szakmai tudásodat és a nyelvtudásodat karbantartod és frissíted.

A másik módja, ha hozol egy új állásajánlatot. Ma már elfogadott HR-es gyakorlat, hogy a munkáltatók gyakran megadják a magasabb bért azért, hogy maradj a cégnél.

Ahhoz, hogy valós új állásajánlattal tudj előállni, viszont az kell, hogy jelentkezz új állásra és megfelelőnek találjanak a pozícióra.

A sikeres állásinterjú feltétele az, hogy az évek alatt megszerzett gyakorlat mellett, szakmailag friss tudással rendelkezz és ez érvényes az angol nyelvtudásra is – ha magasan értékelt résztvevő szeretnél maradni a munkaerőpiacon és versenyben maradni, vagy versenyelőnyre szert tenni. Sok olyan meghirdetett állás van, ahol a stabil nyelvtudás, az angol nyelvű kommunikációs készség többszörös súlypontot kap a munkatapasztalathoz és szakmai gyakorlathoz képest. Mivel egy új munkahelyen a szakmai betanulás kevesebb időt vesz igénybe, mint egy éppen csak létező nyelvtudás feltuningolása a megfelelő szintre. Míg az előbbi néhány hónap alatt megoldható, az utóbbi évekbe telhet.

Néhány évtizeddel ezelőtt elég volt, ha feltüntetted az önéletrajzodban, hogy van középfokú nyelvvizsgád, ma már egészen más a helyzet. Az állásinterjúra fel kell készülni, nem csak magyarul, hanem angolul is. Ehhez már kevés az a tudás, amivel a nyaralások során vagy a haverokkal való beszélgetéskor lazán elboldogulsz. Esetleg a külföldi kollégákkal tartott meetingeken megérted az elhangzottakat. Viszont amikor a véleményedet kérdezik, legszívesebben láthatatlanná válnál, mert az üzleti angol tudásod hiányosságai miatt nem tudod kifejezni magadat.

Tehát ahhoz, hogy nagyobb eséllyel előzd meg a „cost of living crisis”-t, azaz a megélhetési crízist, a nyelvtudásod fejlesztésére van szükség – nem tűzoltás-szerűen. A tanulás lényege a rendszerességben rejlik, mert így van esély arra, hogy a megtanultakat megértsd, megjegyezd, hosszú távon emlékezz rájuk és használd is a megszerezett tudást, beépüljön a szókincsedbe a szó fordulataidba. Aztán pedig már azon kapd magad, hogy már nem feszengsz, amikor a munkádról kell beszélned angolul és aztán már azon is el kell gondolkoznod, hogy egy adott cikket magyarul olvastál-e vagy angolul, egy meetingen magyarul kellett-e beszélned vagy angolul, annyira a mindennapjaid részévé válik az angol nyelv. Ha proaktív vagy, már heti 1 angolórával is jelentősen megnöveled az esélyt arra, hogy ne rettegj a változásoktól, hanem elébük menj és megelőzd a megélhetési krízist.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: