“Tükröm, tükröm…”

Milyen lehet egy tükör?

Egyenes? Görbe? Ha görbe, merre görbül? Nem mindegy!

Ahogyan az sem mindegy, hogy ki tartja a tükröt és milyen megvilágításba helyezi.

A fönti gondolatok jutottak eszembe akkor, amikor néhány hete egy neves, számomra igen szimpatikus, volt divattervezővel készült beszélgetést néztem. Ugyanis a beszélgetésben elhangzott, hogy ő bizony Párizsban készíttette a tükröket, amelyekben volt egy enyhe görbület, amely miatt a vásárlói a valóságnál egy picit karcsúbbnak látták magukat. Mindezt még fokozta azzal, hogy nagyon ügyelt a megvilágításra, a fényforrás elhelyezésére és erejére. Csakis azért tette ezt, mert számára a legfontosabb személy, azaz a vásárló, királynőnek érezze magát abban a ruhakölteményben, amelyet egyébként nagy gondossággal választottak ki, kifejezetten Neki, az ő alkatára, alakjára.

Van némi párhuzam az Ő általa felállított tükör és a Coaching által felállított tükör közt.

Én, mint coach, szintén igyekszem az ügyfél erősségeire koncentrálva a lehető legtöbbet kihozni belőle, számára, személyre szabottan. (És el is érkeztünk ismét a divatiparhoz, a szabászathoz! 😊) Valamint a realitás talaján maradva, viszont átkeretezve igyekszem láttatni és megvilágítani a történések pozitív vetületeit.

Sokan nem kapnak ilyen tükröt a közvetlen környezetüktől, amelyben gyönyörűnek, egyedinek, megismételhetetlennek, utánozhatatlannak, tettrekésznek, sikeresnek érzenék magukat. Nem kapnak bátorítást, nem kapnak dícséretet. Sokszor épp az a személy nem biztat, nem dicsér, akinek a véleménye a leginkább számítana; sőt… csak az övé számítana igazán.

Ezért IS vagyunk mi, coachok! A bizalom kialakítása után az ügyfél elkezd hinni bennünk és elkezdi érezni, hogy a mi kérdéseink számítanak. Majd tudatosul Benne a felismerés, hogy milyen jó érzés az, amikor nézi magát „a tükörben” és már nem azt a céltalan, esetleg talajt vesztett embert látja maga előtt, hanem a tettrekész, magabiztos Önmagát.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: