Te hogyan őrzöd a határaidat?

Hányszor fordult már elő Veled, hogy úgy érezted, hogy nemet kellett volna mondanod valamire, de képtelen voltál rá, mert tudtad, hogy elvárják tőled, hogy elvégezz egy feladatot a munkahelyen valaki helyett vagy hogy segíts egy ismerősödnek még akkor is ha tisztában voltál vele, hogy az illető nem szorul rá erre?

 Mindemellett neked ehhez át kellett szervezned a napodat annak ellenére, hogy sürgős elintézni valód volt és a nap végén dühöt éreztél a másik ember iránt is, hogy kihasznál téged és magad iránt is, amiért hagyod mindezt.

Mások hibáztatása helyett irányítsd a figyelmedet a saját viselkedésedre, hiszen a másik embert nem tudod megváltoztatni, Te magad viszont változtathatsz a reakciódon. Ezért megéri időt és energiát szánni arra, hogy magadon dolgozz kicsit.

Ilyenkor érdemes elgondolkozni, lejátszani újra a szituációt és átértékelni, akár lejegyezni azt is, hogy mi az a 3 dolog, amit tehettél volna az adott helyzetben. Ha ezt megteszed és időt szánsz rá, valószínű, hogy ha legközelebb hasonló helyzetbe kerülsz eszedbe fogna jutni ezek a gondolatok és nem feltétlen fogsz igent mondani olyan helyzetekre, amelyek kellemetlenül érintenek és a hátad közepére sem kívánnád őket.

„Ismétlés a tudás anyja!” – mondogatta nagymamám sokszor és milyen igaza volt! Alakítsd ki ezt az új szokást minden olyan helyzet után, ahol úgy érezted, hogy átlépte valaki a személyes, emberi vagy szerepköri határaidat.

Milyen személyes értékeid, szerepeid fontosak, hogy védelmet érdemeljenek? Bizonyára hosszú a lista a munka-magánélet egyensúlyától kezdve a hitelesség megőrzésén keresztül a női vagy férfi büszkeségedig. Érdemes felsorolni ezeket és áttekinteni, tudatosítani azokat a személyes alapelveidet, amelyek határait nem lépheti át senki, semmilyen körülmények között.

Ez elősegíti a szisztematikus gondolkodást és bizonytalanság helyett már biztosan fogod meghúzni a határvonalaidat, figyeled, őrzöd és védelmezed azokat.

A felelősség a Tied.

Ha szakszerű segítséget szeretnél, jelentkezz hozzám konzultációra.

coach.hheni@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: