Neked hány építkezési területed van?

Sokan arról panaszkodnak, hogy soha nem érik utol magukat.

Néha meg kell állni és tenni egy lépést hátra ahhoz, hogy távolról, élesebb szemüvegen keresztül tudjuk szemlélni a teendőinket. Vagy fel kell kérni valakit arra, hogy segítsen, mert már egyedül nem megy. Csak pörgünk körbe-körbe és a folytonos elfoglaltságaink közepette már nem látjuk a a kiutat.

Hány építkezési területen kell helyt állnunk az életben?

Vegyük sorba őket és írjuk le: munka, család, barátok, pénzügyek, szabadidő, szellemi élet, sport, stb… Valamint írjuk le az egyes területek alterületeit is, mint egy rész parcellát. Ugye

Milyen építkezések zajlanak ezeken a területeken? Mi a célja az egyes építkezéseknek? Hogy állnak a munkálatok? Mi az oka az esetleges elakadásoknak? Milyen intézkedéseket kell tenni, hogy haladjon a munka?

Pl. Munka területén, azaz szakmai területen lehet az egyik parcella az, hogy szeretnéd fejleszteni a kommunikációdat, mivel észrevetted, hogy a munkatársaid túl nyersnek tartanak és ezen szeretnél javítani. A másik parcella pedig például az angol tanulás. Mivel a munkád miatt kellene tanulnod az üzleti angolt, ezért nem a szellemi élethez, hanem inkább a munkához kapcsolódik.

Másik példa a magánélet: szeretnél több időt tölteni a családoddal és az örök probléma a munka-magánélet egyensúly. Mindemellett a másik parcella az, hogy szeretnél beljebb költözni a városba, mert meguntad már, hogy reggel és este a dugóban kell ülnöd órákig az autóban és aztán amikor hazamész vár a kerti munka, a nap végére elfáradsz és semmi kedved még fejleszteni a munkához tartozó parcellákat.

Ismerős dilemmák? Lemondó legyintésekkel kíséred, amikor már tudod, hogy azt a hetet is úgy zárod, hogy csak a felét tudtad megvalósítani annak, amit szerettél volna és van olyan parcella, amihez már hónapok óta nem nyúltál, pedig ha Az készen lenne, akkor sok más dolog is sínre kerülne az életedben.

Hol vannak már meg az alapok? Hol nincsenek? Hogy állnak a falak a parcellákon? Van ahol már elkezdted építeni a tetőt? Hol kellene segítség? Ki segíthet?

Állítsd fel a fontossági sorrendet és akár nyilakkal is jelölheted, hogy melyik parcella művelése lesz jó hatással egy másikra. Melyikre volnál legbüszkébb, ha sikerülne? Melyik az, amelyiket halogatod? Hogy nincs ilyen? Egészen biztos? 😊 Melyek azok a parcellák, amelyek kölcsönösen hátráltatják a másikat?

Sok ügyfelem úgy keres meg, hogy teljesen el van havazva és egyszerűen nem tudja, hogy melyik céljára fókuszáljunk, mert annyi megoldandó feladata van, hogy szinte órákig tartana csak felsorolni is azokat.

Mivel egyrészt coach vagyok, másrészt mérnök, ezért nagyon szeretem rendszerben látni a dolgokat és ezzel a módszerrel közelítjük meg az ügyféllel is a problémái káoszos halmazát. Közben pedig látom az arcukat és az „aha” élményt, ahogy a borús tekintetük fokozatosan kitisztul és az első 1-2 ülés után már kezdik úgy érezni, hogy kezükben a gyeplő, meg tudják regulázni a vágtázó és engedetlen paripáikat.

Ha hasonló kihívásokkal szembesülsz a mindennapjaid során, keress meg és rendet rakunk! 😊

coach.hheni@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: