Flow élmény

… sokszor halljuk ezt a kifejezést

Mit takar pontosan?

A munkaerő fluktuációjának csökkentése és a munkaerő megtartása az egyik legnagyobb kihívások közé tartozik és nem utolsósorban sok költséggel jár.

A munkaerő megtartásának az egyik maghatározó módja, hogy a megfelelő képességekkel és készségekkel rendelkező munkaerőt hozzárendeljük a neki megfelelő munkakörhöz és feladathoz.

Ha az alkalmazottak nem találkoznak kihívásokkal, megunják a munkát és csökken a produktivitásuk.

Ha túl sok kihívással kell megküzdeniük, frusztráltakká válnak és feladják.

Tehát a munkaerő motiváltan tartásának egyik eszköze, hogy „Flow” állapotot érjenek el. Ez akkor lehetséges ha olyan jellegű kihívással szembesülnek, amely a készségeiket és képességeiket maximálisan, vagy közel maximális mértékben igénybe veszi.

Ezen Flow állapotban az ember hajlamos még az idő múlásáról is megfeledkezni és elégedettséggel tölti el a munkavégzés és a munkavégzés eredménye.

Munkavégzés közben milyen érzelmi állapotot élsz meg?

Flow, sikerélmény, öröm – ez azt jelzi, hogy az elvégzendő feladat nehézségi szintje magas, de az ehhez szükséges képességeid és készségeid is magas szinten vannak és a teljesítményed 100 %-os mindamellett, hogy örömöt okoz a feladat elvégzése.

„A-ha” élmény, éberség – ez azt jelzi, hogy bár az elvégzendő feladat nehézségi szintje magas, de a képességeid és készségeid is majdnem elérik a feladat elvégzéséhez szükséges megfelelő szintet. Van néhány pillanat a feladat megoldása közben, amire nem jössz rá azonnal, de hamar megfejted a továbblépéshez szükséges megoldást. Többnyire örömöt okoz a munkavégzés.

Szorongás – amikor az elvégzendő feladat nehézségi szintje magas, de sajnos sem a készségeid, sem a képességeid nem közelítik meg azt a szintet, hogy meg tudd oldani a feladatot. Sajnos az is előfordulhat, hogy negatív fizikai tünetekkel párosul ez az érzelmi állapot és egészségkárosító hatással bír, ezért mindenképp törekedjünk arra, hogy minél hamarabb szüntessük meg.

Aggodalom – ha az elvégzendő feladat közepes nehézségű, de ehhez képest a képességeink és készségeink még alacsony szinten vannak. Tudjuk azt, hogy nem sok hiányzik ahhoz, hogy elérjük azt a készségszintet, ami a feladat megoldásához szükséges, de ehhez még időt és energiát kell a tanulásba fektetnünk.

Higgadtság – amikor az elvégzendő feladat nehézségi szintje közepes és a készségeink, képességeink is közepes szinten vannak ehhez képest. Nem érezzük, hogy teljes mértékben iránytásunk alatt tudjuk tartani a munkavégzést, de nem is aggódunk emiatt.

Kontroll – ha lazán, erőlködés nélkül el tudjuk végezni a feladatot, mert annak nehézségi szintje közepes, ehhez képest pedig a mi készségeink, képességeink magas szinten vannak. Nem kell sok energiát fektetnünk a feladat elvégzésébe, rutinszerűen teljesíteni tudjuk azt.

Fásultság – amikor nem találjuk a kihívást a feladatokban. Alacsony nehézségi szintű munkát végzünk és a képességeink is alacsonyak. Nem okoz örömet a munkavégzés.

Unottság – ha az alacsony nehézségi szintű feladat elvégzéséhez magasnak találjuk az egyébként közepes tudásunkat, illetve készségeinket, képességeinket.

Elégedettség, pihentető munkavégzés – ha a magas szintű készségeinkhez, képességeinkhez képest könnyű feladatot kell elvégeznünk és kontroll alatt tudjuk tartani a feladat elvégzését teljes mértékben.

Milyen gyakran érzed magad „Flow”-ban munkád során?

Hogyan érhetnéd el ezt az élményt?

Mik azok a tényezők, amelyek segítenének a „Flow” elérésében?

Mit tudnál tenni Te, hogy elérd ezt az érzelmi állapotot munkavégzés közben?

Az időnk jelentős részét töltjük munkavégzéssel, ezért hosszútávon nem mindegy, hogy ez olyan hat az érzelmi- és lelkiállapotunkra, mivel ez hatással van a magánéletünkre is.

Ezért érdemes elgondolkozni azon, hogy hogyan töltjük a munkaidőnket.

Vedd fel velem a kapcsolatot ha belefásultál már a munkádba és szeretnéd végre úgy elkezdeni a napot, hogy élvezd is a feladataidat és örömöd leld bennük. Segítek feltárni az erőforrásaidat és kiválasztani a megfelelő utat, hogy elérd a „Flow” élményt a munkád során.

coach.hheni@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: