Tükör + Coaching

   #önsimeret #önfejlesztés #önbizalomnövelés #tükörcoaching

A tükör a régebbi korokban különleges luxuscikknek számított. Az emberek misztikus, rejtélyes tárgynak tartották.

Ha az ember nem akar a tükörbe nézni, a sikernek búcsút mondhat?

Számos coaching folyamat szerves része az önismeret és az önfejlesztés.

A coach akkor elégedett amikor a coaching ülés végén látja az aprócska változást az ügyfélen, a coaching folyamat végén pedig a változás már pozitív hatással van az ügyfél környezetére, családjára és/vagy a munkahelyi környezetére. Ez a végső cél. Eddig azonban egy olyan út vezet, amelynek elengedhetetlen része az önismeret és az önfejlesztés.

Nincs coaching folyamat bizalom nélkül és ezért az ügyfelet mindig megkérjük, hogy legyen őszinte velünk és persze saját magával is.

Azaz, merjen tükörbe nézni!

Nagyon izgalmas, amikor megkérdezem az klienst, hogy van-e kedve ahhoz, hogy egy tükröt tartsak elé – szó szerint – és így meséljen magáról.

Vannak, akik azonnal elhárítják ezt, mondván, hogy nem szeretik a tükröt, csak akkor néznek bele és csak addig, ameddig nagyon muszáj. Ennek egyik oka lehet az önbizalomhiány. Aztán a coaching folyamat során elérjük, hogy az ügyfél már megerősödött, megnőtt az önbizalma, felismeri azokat a tulajdonságait, amelyek az erősségei és széppé teszik a tükörben, büszkén néz bele.

Vannak, akik megörülnek az ötletnek és – bár először kicsit furcsának és idegennek érzik a szituációt – megbarátkoznak hamar a helyzettel, a célzott kérdések után ömlik belőlük a szó, meglepődnek a saját mimikájukon, arcrezdüléseiken, ahogy egy-egy történet még mindig érzelmi hatással van rájuk. Aztán jönnek a felismerések saját magukkal kapcsolatban.

Kezdetben sokkal nehezebb így beszélni, mert a saját szemünkbe kell néznünk. Viszont sokkal tanulságosabb. Bátrabbak leszünk, elfogadjuk a hibáinkat, felismerjük és elismerjük az erősségeinket, fejlődik az önismeretünk és az önbecsülésünk. Mivel a coaching folyamat során mindig valamilyen változást akarunk elérni, ezért a tükör – a szó hagyományos és átvitt értelmében is – segítségével könnyeben eldönthetjük, hogy milyenek akarunk lenni, illetve milyenek nem akarunk lenni.

Ha van kedved és egy érdekes helyzetben, azaz egy tükörrel szemben részt venni egy coaching folyamaton, mert például szeretnéd fejleszteni az önismereted vagy önbizalomhiánnyal küszködsz, keress meg. A tükör másik oldalán én ülök majd és kérdezek. 😊

coach.hheni@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: