Stressz – Jó vagy rossz?

Az biztos, hogy a stresszt kezelni kell és tudni kell, hogy hogyan kezeljük.

A stressznek csak negatív élettani hatásai lehetnek rád –  ha ez a meggyőződésed.

Vannak esetek, amikor alapvetően a stresszről alkotott elképzelésünket kell megváltoztatni és ez hosszútávon pozitív hatással van a szervezetünkre.

Mi az egyértelmű javaslat? Ahelyett, hogy félnél a stressztől, barátkozz meg vele.

Bizonyos stresszes helyzeteknek pozitív élettani hatásai vannak. Természetesen ez nem vonatkozik a krónikus, hosszú időtartamon keresztül tartó stresszre. Viszont ha adódnak olyan helyzetek az életedben, amikor feszültnek érzed magad, „bestresszelsz”, a legkönnyebben úgy akadályozhatod ezt meg, hogy elkezdesz másként tekinteni erre a fajta stresszre.

Amikor a szíved elkezd gyorsabban verni és izzadsz, – mert például vizsgázni fogsz, vagy előadást kell tartanod több 10 vagy akár több 100 ember előtt, vagy prezentációt kell tartanod a vezérigazgató előtt, vagy állásinterjúra készülsz, vagy első napod lesz az új munkahelyeden és jó benyomást szeretnél tenni mindenkire … és még sorolhatnám – kétségtelen, hogy ezt egy nehéz helyzetként éled meg. Az emberek többsége azt gondolja, hogy ez nem tesz jót az egészségnek és semmilyen pozitív hatása nincs.

Azonban számos tudományos kutatás elkezdte vizsgálni a halandóságot annak függvényében, hogy ki, hogyan éli meg a fentihez hasonló stresszes helyzeteket. Meglepő eredményre jutottak. Azok körében, akik a stresszre pozitív módon tekintettek, nem befolyásolta a halandóságot az, hogy életük során milyen és mennyi stresszes helyzetet kellett átélniük.

Azok az emberek, akik kihívásként tekintettek ezekre a helyzetekre és azt tudatosították magukban, hogy a szívük azért ver gyorsabban, hogy több energiájuk legyen, hogy megfeleljenek a kihívásnak, pozitívan jöttek ki a szituációkból.

Tehát a stresszről alkotott elképzelésünk megváltoztatása fontos?

Ha képesek vagyunk pozitívan gondolni a stresszes helyzetekre, akkor a testünk is másképp reagál.

Ha gyorsabban kezd el verni a szívünk, akkor ez a cselekvésre készít fel minket. Amikor gyorsabban lélegzünk, több oxigén kerül az agyunkba. Meg kell tanulnunk várakozással tekinteni ezekre a reakciókra, mivel ezek segítik a teljesítőképességünket. Ez által kevesebbet fogunk aggódni és szorongani, magabiztosabban leszünk.

A legérdekesebb az, hogy a testünk fizikai reakciói is megváltoznak. Aki aggódik a stresszes helyzetek miatt, annak a véredényei leszűkülnek és ez hosszútávon szív- és érrendszerei megbetegedésekhez vezet. Azonban ha a stresszre pozitívan tekintünk, a véredényeink nem szűkülnek le és nem kell aggódnunk a stressz által okozott szívinfarktus miatt.

Mivel a kisebb vagy nagyobb mértékű stressz szinte elkerülhetetlen napjainkban, ezért nagyon fontos, hogy hogyan kezeljük azt.

Ha segítséget, támogatást szeretnél stressz menedzsment témakörben, keress meg.

coach.hheni@gmail.com

A stressz pozitív élettani hatásairól itt olvashatsz (angol nyelven):

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: