#Mindfulness – Tudatos jelenlét

Nagy népszerűség övezi manapság a mindfulness tréningeket.

Sokan nem tudják, hogy milyen haszna lehet ennek a mindennapokban és miért érdemes erre nagy figyelmet fordítani. Ez csak meditációs gyakorlatokat tartalmaz-e vagy olyan egyszerű, de célravezető gyakorlatokat, amelyek rendszeres használatával sokkal hosszabb ideig tudunk koncentrálni anélkül, hogy elrévedeznénk?

Meg kell vizsgálnunk az emberi agyat és ezzel kapcsolatban azt, hogy a figyelmünket hogyan és mire tudjuk összpontosítani, illetve milyen gondolatok terelhetik el a figyelmünket, milyen gondolatok miatt kalandozunk el.

Azt tudnunk kell, hogy az agyunk irányítja a figyelmünket, tehát az agyat kell rendszeresen trenírozni ahhoz, hogy kontrol alatt tartsuk a figyelmünket.

A hangsúly, mint sok új készség elsajátítása során, itt is a rendszerességen van. Képzeljük csak el, hogy épp olyan, mint amikor a testünket eddzük. Ha nem tesszük rendszeresen, csak néha-néha, akkor nem fejlődik az izomzatunk. A figyelmünk edzésével kapcsolatban is ez a helyzet. Ha nem trenírozzuk rendszeresen, akkor nem lesz eredmény.

A hatása megmutatkozik a mindennapjainkban, munkánk során, a szabadidős tevékenységeink során, de akkor is, amikor egy előadást szeretnénk figyelmesen meghallgatni vagy megnézni. Vannak foglalkozások, ahol különösen fontos a tudatos jelenlét, hiszen emberek élete múlhat ezen. Ilyen például a katonaság, ahol elengedhetetlen, hogy egy bevetés alkalmával minden érzékszerv érzékelésére 100 százalékban szükség van és egyetlenegy kihagyott pillanat a katona vagy bajtársai életébe kerülhet. Ilyen még a műtétet végző orvosok munkája. Nem engedhetik meg maguknak, hogy csak a műtét időtartama alatt elkalandozzanak.

Tudományos kísérletek alátámasztották, hogy amint unalmassá válik a feladat, vagy tevékenység, amit éppen végzünk, az agyunk elkalandozik. Sajnos ezért is fordulhat elő, hogy egy unalmas, egyenes útszakaszon történhetnek balesetek azért, mert a sofőr a múltba révedt.

Nagyon fontos tehát, hogy miközben koncentrálni akarunk egy tevékenységre, ne utazzunk az időben, ne révedezzünk se a múltba, se a jövőbe.

Az agy által vezérelt, belső elkalandozás mellett persze külső tényezők is elterelhetik a figyelmünket. Ezeket is tudnunk kell kezelni és irányítani. Nem meglepő módon a végzett tevékenységeink során a figyelmünk 50 százalékban elkalandozik.

Egyik coaching témám a Mindfulness.

email: coach.hheni@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: