Freelancer, azaz szabadúszó vagyok

#freelancer #ifeelfree #coaching

Freelancer, azaz szabadúszó vagyok. Ezzel a mondattal mutatkoztunk be egymásnak: Móré Zsuzsa, mint szervezetfejlesztő-szupervizor, coach és én, mint üzleti angol nyelvtanár és coach. A beszélgetésünk során rájöttünk, hogy a szabadságvágyunk és a hivatásunk szeretete jelentik a közös pontot, amire jövőbeni szakmai együttműködésünket alapozhatjuk. Első közös munkánk ez a cikk, amelyben leírtuk, hogy hogyan éljük meg a freelancer létünket.

A Wikipédia szerint: „A freelancer vagy magyar fordításban szabadúszó munkavállaló olyan magánszemély, aki nem más alkalmazottjaként dolgozik.

A freelance munkavállalás mikéntje változatos. Szabadúszók köthetnek projektre esetleg megszabott időtartamra szóló írásbeli szerződést, mások számára elég a szóbeli megállapodás is. Bizonyos esetekben írásbeli megbízást, illetve a munkabér letétbe helyezését is kérheti a munkavállaló.

A freelancer munkadíja is hasonlóan sokszínű. A szabadúszó kérhet óradíjat, napidíjat, esetleg egy összeget jelöl meg az egész projektre. Többnyire a munkadíj flexibilis, azaz nincs fix óradíj, vagy projektdíj, hanem például a határidők, a kidolgozottság és a projekt nagyságának függvényében változhat az ár. A projektek többségét annak lezárta után fizeti ki a munkaadó, de lehetőség van a projektet szakaszokra bontani, s 1-1 szakasz befejezése után a projekt összköltségének arányos lehívásához.”

Nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki szabadúszó munkavállalóként dolgozik. Van, aki azért lett szabadúszó, mert otthon is ezt látta. Van, aki azért, mert otthon nem ezt látta. Van, akire egyáltalán nincs hatással, hogy otthon mit látott, egyszerűen így hozta az élet. Aztán vagy megszokta és megszerette, vagy megszokta és belenyugodott, vagy megszökött … azaz visszatért a hagyományos alkalmazotti léthez. Van, aki a szabadságot kereste és találta meg ebben az munkavégzési formában.

Mit jelent freelancer-nek lenni?

Azok számára, akik még nem voltak szabadúszók és csak messziről ismerik ezt a munkavégzési formát bizonyára azt jelenti ez a kifejezés, hogy szabadok vagyunk, nincsenek kötöttségeink, határidőink, nem irányít minket senki és egész nap azt csinálunk, amit akarunk, úgy osztjuk be az időnket, ahogy akarjuk. Ha lehetőségünk van rá, talán ki sem kelünk az ágyból egész nap és lógathatjuk a lábunkat.

Ez részben így is van. Viszont én még nem találkoztam egy olyan szabadúszóval sem, aki ne lett volna betáblázva vagy ne lettek volna határidős projektjei, illetve saját magának szabott határidői. Ehhez a munkavégzési formához elengedhetetlen az önfegyelem és a tudatos tervezés, szervezés, a kitartás, a pozitív hozzáállás, a kíváncsiság és az elképzelések megvalósítása.

Néha előfordul, hogy a megfelelő tervezés, szervezés ellenére mégsem lesz olyan sikeres egy-egy projekt, mint amilyenre számítunk. Tudatában vagyunk annak, hogy ez is része a fejlődésnek, tanulunk a hibáinkból és újabb utakat keresünk. Képesnek kell lennünk megújulni.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy freelancer-nek?

Míg az alkalmazottként dolgozó emberek mögött ott áll „A cég”, ahol a különböző osztályok felelősek a különböző munkafolyamatokért, addig egy szabadúszónak minden önállóan kell megoldania az időbeosztás megtervezésétől kezdve a beszerzéseken át az egyes megbízásokra beadott pályázatokon keresztül … és még sorolhatnám a megvalósításig, a kivitelezésig, a munka elvégzéséig. Képzeld el, hogy mi lenne, ha a céged egyszer csak azt mondaná, hogy szerezd be magadnak a munkavégzéshez szükséges eszközeidet, építs ki magad körül egy támogató csapatot, reklámozd a terméket, vagy szolgáltatást, amit el szeretnél adni, stb… mert ha ezeket a feladatokat nem végzed el, akkor bizony fizetésre sem számíthatsz.

Ezeknek a folyamatoknak szerves alapját képezi az, hogy folyamatosan naprakésznek kell lenni a vállalkozás minden operatív területén is és mindemellett az élethosszig tartó tanulás elengedhetetlen.

Mit jelent ez számomra a freelancer lét?

Annak a megítélése, hogy az önéletrajzban hogyan mutat az, hogy szabadúszóként dolgozol vagy dolgoztál, vegyes. Magyarországon mintegy fél évtizede kezdett el jelentős mértékben elterjedni ez a vállalkozási forma. Jelenleg a szabadúszók száma megközelíti a százezres nagyságrendet. Azonban még mindig vannak olyan vállalatok, illetve toborzók, akik kosarából kiesik az a jelentkező, akik szabadúszóként tünteti fel magát az önéletrajzában vagy a LinkedIn profilján. Szerencsére viszont egyre nagyobb azon vállalatok száma, akik kifejezetten szívesen kötnek inkább megbízási szerződést egy szabadúszóval, mert tudják, hogy ők friss, naprakész tudással és innovatív szemlélettel rendelkeznek.

Mi történik a színfalak mögött?

A szabadúszó lét elsősorban fizikai szinten látványos a külvilág számára: azt gondolhatják, bármikor, bármit megtehet, szabadon osztja be az idejét az, aki nem köteleződik el egy céghez.

A legfontosabb az öniismereti munka végzése. Igen, az önismeret munka. Minden nap folyamatosan tükröt kap a szabadúszó azzal kapcsolatban, hogy milyen érzelmi, lelki állapotban van. Ha jól van, energikus, stabil (a stabilitás nem állandóságot jelent, hanem állandóságra törekvést), akkor az üzleti és szakmai folyamatai is áramlásba kerülnek. Sikereket ér el, ami anyagi szinten is mutatja, hogy rend és rendszer van a freelancer életében.

Mi történik egy szabadúszóval, ha nem jön a munka?

Ha nem olyan munka jön, amit szeretne? Ha nem fizetik meg a munkáját? Egy freelancer életében ezekre a kérdésekre kívül keresni a választ felesleges időpocsékolás. Befelé kell figyelnie: meg kell keresnie az okát annak, ami miatt előállt a „Nem jó a helyzet.” állapota. Ez önvizsgálatot igényel, ami során az önmagáról alkotott kép változik. A saját komfortzónájának határait kell saját erejéből kiterjeszteni, újra szerkeszteni. A saját erő arra vonatkozik, hogy el kell jutnia arra a következtetésre a helyzetének értékeléséből, hogy változtatnia kell, változnia kell, ha el akarja érni a célját.

Hova juthat a vizsgálódás során?

Kiderül, 

  • nem jó a cél;
  • nem felel meg az eszközrendszere
    • üzletileg,
    • szakmailag;
  • a saját nehézségeit nem kezeli.

A legfontosabb az utolsó: „a saját nehézségeit nem kezeli.”

Nem fejlődik, nem keresi a javítás, a jobbítás lehetőségét. A rutinjai mentén halad. A rutinok azonban csak ideig-óráig működnek, miután minden nagyon gyorsan változik. A változást pedig csak rugalmas hozzáállással lehet lekövetni.

Melyek a sikerhez vezető úton az alapkérdések?

  • Hogyan halad az üzletem?
  • Hol tartok most az életemben?

A freelancer lét hosszú távon önfegyelemmel tartható fenn. Az önfegyelem pedig nem csak a napi és hetirend tartására vonatkozik, hanem a rendszeres, folyamatos önreflexióra is.

Ezek a kérdések persze mindenki számára hasznosak, azonban aki az önállóság útján jár és sikerre törekszik, kénytelen ezekre reflektálni. Ellenkező esetben lemarad – és elég egy pici szintű lemaradás a szakmától, az üzleti folyamatoktól, az így keletkező hiány pillanatok (értsd: néhány hét alatt) megsokszorozódik.

Mi van a siker mögött?

A siker mögött tehát a folyamatos tükör-gyakorlat van, az önreflexió. Ez az egyetlen módja annak, hogy a freelancer hosszú távon életben maradjon, megőrizve szabadságát. A biztonság emiatt mást jelent egy szabadúszónak és mást egy alkalmazottnak. A szabadúszó biztonságérzetét saját magából merítve tapasztalja és éli meg, miközben a külső körülmények változását tudatosan követi és igazodik azokhoz. A kitartó munka, a folyamatos kísérletezés együttese szakmailag és emberileg is fejlődést és előrevivő életformát alakít ki. Tulajdonképpen elsősorban nem a szakmai tudás lesz az, ami miatt a freelancer előnyösebb helyzetbe kerül az alkalmazottakkal szemben, hanem az a hozzáállás a munkához és az emberekhez, amelyet önmaga fenntartása érdekében alakított ki.

Tudsz-e nemet mondani, ha freelancer vagy?

Épp ezért néha nehéz nemet mondani egy újra és újra megújított szerződésre egy idő után. Amikor a szabadúszó már úgy érzi, hogy eltűnt belőle a lelkesedés és már megpróbálta sokféle szemszögből újraértelmezni a helyzetet és a feladatokat. Egy idő után már nem azzal az érzéssel kezdi az adott vállalathoz, vállalkozáshoz kötődő munkát, hogy milyen érdekes lesz is ismét valamit hozzátenni. Unalmassá válnak a feladatok, kevés bennük a kihívás.

A freelancer szerencsés abból a szempontból, hogy az adott szerződés, vagy projekt „csak” az egyik lába. Tehát ha megszűnik, akkor nem olyan nagy érvágás anyagilag és nem igényel olyan nagy váltást, mintha alkalmazottként a kiégés miatt kellene munkahelyet váltania.

Viszont tudni kell nemet mondani lelkiismeretfurdalás nélkül. Hiszen tudjuk, hogy ez sokkal jobb lesz mindkét félnek. Le kell vonni a következtetéseket, tükröt kell tartanunk magunk elé és előre tekinteni, fejlődni. Keresni kell azokat a helyzeteket, megbízásokat, amelyek újra felvillanyozzák és friss energiával töltik fel a lemerülőben levő forrást.

Tisztázzuk: A szabadúszók „magányos farkasok”?

Semmiképpen. Egyrészt folyamatosan kapcsolatban van az ügyfelekkel és velük dolgozik, együtt kell működniük mindenképp. Másrészt pedig sok szabadúszó alkot csapatokat, csoportokat időszakosan egy-egy projektre, vagy hosszabb távon a piacon való színesebb szolgáltatás skála megjelenése és praktikusabb eladhatóság miatt. Hiszen annak ellenére, hogy egy területen dolgoznak, a szakirányuk eltérő lehet.

Folyamatosan figyelnünk kell, hogy mire van szüksége a piacnak. Teljesen érthető, hogy a vállalatok olyan cégeket, csoportokat bíznak meg egy-egy szolgáltatás elvégzésével, amelyek sokféle szakirányultságú szakemberből állnak, mivel így lehetőségük van a szolgáltatások árnyaltabb verzióiból válogatni és az adott csoport jobban tud alkalmazkodni a cég igényeihez.

Miért dolgozz egy freelancer-rel?

A freelancer vállalkozó. Minden feladatra extra figyelemmel tekint, hiszen tudja, hogy ettől függ a következő megbízása – tehát a saját vállalkozásának tekinti a megbízó által kiadott feladatot. Maximumra törekszik, a legjobbat hozza ki a helyzetből – más választása ugyanis nincs.

Talán sok a „kell” és az „akarat” a freelancer életében, talán többnek tűnik, mint az alkalmazottak esetében. Valójában ezek a kellek és akaratok szívből jönnek, és a freelancer-ben élő szabadságvágy táplálja őket. Mert egy szabadúszó szabadon úszik. Van lehetősége elérni szakmailag és üzletileg a maximumot. A szabadsága lehetővé teszi, hogy meghaladja önmagát, kilépjen a komfortzónájából újra és újra. Az élethez való hozzáállásában nyitottabbá válik. A szabadságával akkor tud élni, ha beengedi az újat, megengedi magának az új megoldások kidolgozását, alkalmazását.

Az ügyfelei számára a létezési módja példaként szolgál. Innovatív megoldásokat ösztönöz nem csak a saját szakterületén, mégpedig az analóg működés mentén inspirálja a további változási folyamatokat.

Az a cég tulajdonos, aki valóban fejlődni akar, legalább egy szakterületen freelancer-rel alakít ki együttműködést. Az együttműködés addig tart, amíg az energiaáramlás érzékelhető. Van a „kifáradási pont”, ami azt jelenti, együtt tovább nem tudják fenntartani, fejleszteni a rendszert. Van lehetősége mindkét félnek azt mondani, hogy „nincs tovább”. Ez talán fájdalmas az adott pillanatban, mégis megadja a szabadság élményét, hiszen csak megszokásból nem marad fenn az üzleti, szakmai kapcsolat. Megbízó és a freelancer előtt új utak nyílnak, amelyek az ő fejlődésüket jobban szolgálják. Mert ez a lényeg.

A cikk szerzői:

Móré Zsuzsa, szervezetfejlesztő-szupervizor, coach

Horváth Henrietta, üzleti angol nyelvtanár és coach

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: