Hogyan küszöböljük ki az ismétlési hibákat?

#életterv #lifeplan

Életterv készítés – Hogyan ne essünk bele ugyanabba a hibába?

Amikor egy állásra jelentkezve írunk egy önéletrajzot sokszor azon kapjuk magunkat, hogy lepereg előttünk életünk filmje és az önéletrajzhoz szervesen nem kapcsolódó pillanatok, események is eszünkbe jutnak, amelyekre emlékszünk – jó szívvel vagy éppen rossz emlékeket társítva hozzá.

Ilyenkor érdemes meg-megállni és elgondolkozni azon, hogy pontosan mikor történt az az esemény, mit tettünk éppen akkor, milyen gondolatokkal voltunk elfoglalva, hogyan éreztük magunkat, milyen körülmények közt éltünk, kik vettek körül minket, hogyan alakult a magánéletünk, hogyan alakult a munkánk, stb… Ha mindezt átgondoljuk és a hivatalos CV megírása után fektetünk egy ki időt Önmagunkba, kielemezve az akkori helyzetünket, utólag sok mozzanatot, összefüggést megérthetünk az eddigi életünkkel kapcsolatban, amit akkor nem értettünk.

Egy teljesen új felismeréseket és belátásokat hozhat. A coach pedig azzal segít, hogy kérdez mindeközben, hogy minél több szempontból tudjunk tekinteni egy-egy helyzetre és minél tisztábban lássunk. Ezért a coaching folyamatot megelőzően előfordul, hogy bekérem az ügyfél önéletrajzát, ami ebben az esetben nem egy szigorúan állásinterjúra elkészített CV, hanem tartalmazza élete egyéb – ha szükséges – magánéleti vonatkozású fő állomásait is. Ez mindig megkönnyíti azt, hogy lássam a kliens életét, mert ez fontos számomra és szeretnék minél egészebb, kerekebb képet kapni az ő valóságáról.

A coaching ülés során pedig végigbeszéljük az egyes állomásokat a fönt említett kérdések vonatkozásában. Ezzel az ügyfél felfedezi személyes kompetenciáit, sokszor olyanokat is, amelyeket eddig nem vett észre, de a jövőben hasznát veheti.

Egyre inkább kirajzolódik, hogy milyen helyzetekben tud legjobban boldogulni és melyek azok a helyzetek, amelyeket el kell kerülnie a jövőben vagy nagyobb körültekintéssel kell kezelni.

Ha egy koordináta rendszerben ábrázoljuk az életvonalat, az X tengely az időt jelöli, az Y tengely pedig az érzelmi mutatót. A pontok által alkotott függvényből pedig szépen sorban kirajzolódnak a a kliens életének azon pontjai, ahol egyértelműen nagyon jól érezte magát.

Ebből kiindulva aztán feltárjuk az erőforrásokat és levonjuk a következtetéseket, azért, hogy megakadályozzuk az ismétlési hibákat és lehetővé tegyük egy személyre szabott hivatás- és életterv készítését.

coach.hheni@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: