Azoknak, akikből folyik a szó…

Azoknak, akikből folyik a szó, mennyire okoz nehézséget az, hogy eligazodjanak saját gondolataik útvesztőiben is?

Sokan irigykedve nézik azokat, akik bármilyen társaságban feloldódva sokszor lyukat beszélnek mások hasába és megállás nélkül folyik belőlük a szó.

Pedig nekik sem könnyű mindig.

Például akkor, amikor eljönnek hozzám az első coach ülésre azt várva, hogy a segítségemmel, támogatásommal megoldást találunk egy-egy felmerülő problémára és miután már 5 perce beszélnek a feltett kérdésemre válaszolva, rájönnek, hogy elvesztek a saját gondolataikban, nem igazán tudják megfogni a lényegét annak a gondolatcunaminak, ami a fejükben van.

Sok esetben ez az oka annak, hogy kapkodnak egyik feladattól a másikig, semmit nem tudnak befejezni időben, nem tudják tartani a határidőket.

Ilyenkor szükség van egy kis rendszerezésre. Megkérem őket, hogy játsszuk el, hogy újságot írunk és szükség van egy szalagcímre és alcímekre. Szalagcímként megfogalmazva a vízió is erőre kaphat!

Gondolja végig, hogy melyik az a legfeljebb 5 kihívás, amely a legfontosabb jelenleg az életében. Majd el kell döntenie, hogy az 5 közül melyik kerüljön előtérbe és melyik jelenjen meg kisebb betűmérettel. Ezt követően írjon egy-egy tömör összegzést mindegyikről a szalagcím alá. Aztán az 5 témáról írjon egy-egy cikket, amely nem lehet több 10-10 sornál. ilyenkor törekednie kell arra, hogy most tömören kell megfogalmaznia a mondanivalóját, mindenféle sallangoktól mentesen, hogy beleférjen a 10 sorba. A cikket a legfontosabb tényekkel kell kezdenie.

Tehát meg kell különböztetnie a lényegest a lényegtelentől és nem veszhet el a részletekben.

Tovább játszva a gondolattal arra is figyelnie kell, hogy mi az, amit az olvasónak mindenképpen meg kell tudnia ahhoz, hogy érdekes legyen számára a cikk és végigolvassa.

Ez a gyakorlat segít áttekinteni a helyzetet, felismerni a prioritásokat és egyértelmű célokat megfogalmazni. Az összetett helyzetek is áttekinthetőek lesznek és a látszólag megoldhatatlan problémák megoldhatóvá válnak.

Miután rendszeressé válik a gyakorlat, kialakul a készség a tömör áttekintéssel kapcsolatban és kellő gyakorlás után már elég csak a főcímeket leírni, hogy rendezzék a gondolatcunamit.

Ha szeretnél ebben részletes segítséget kapni, írj és megbeszéljük a részleteket.

coach.hheni@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: