Arany a homokszemek közt

#aranybánya #skillek #készségek #képességek #kompetenciák

„Csak azért sikerült jól a projekt, mert a kollégáim támogattak.”

„Csak azért sikerült jól megszerveznem a szülinapot, mert szerencsém volt mindennel.”

Érzed, hogy sántítanak a mondatok?

Vannak, akik nem hisznek a saját erejükben, nem hisznek abban, hogy nekik lehet bármilyen érdemük egy cél vagy ötlet megvalósításában és igyekeznek kisebbíteni az érdemüket, távol tartva önmagukat a siker szelétől.

Legbelül azonban ők is tudják, hogy sorozatos véletlenek nem léteznek és nekik is szerepük van egy sikeres projekt megvalósításában, akár munkával kapcsolatos, akár valamilyen magánéleti projektről van szó.

Azonban nagyobb problémába ütköznek önmagukkal kapcsolatban, amikor kifejezetten sikertelennek érzik magukat és nem találják a homokszemek között csillogó aranyló szemeket.

A készségek, képességek olyanok, mint az arany a homokszemek között. Nem látszanak azonnal, csak akkor ha a napfény rájuk esik és megcsillannak. Meg kell őket keresni.

Minden egyes ember rendelkezik az átlagoshoz képest kiemelkedőbb, kimagaslóbb, jobb képességgel és készséggel. A kérdés az, hogy tisztában vagyunk-e azzal, hogy mi lehet a saját, különleges képességünk.

Ha például nem sikerül egy tervet megvalósítani, egyrészt érdemes azt megvizsgálni, hogy milyen tényezők hiányoztak ahhoz, hogy megvalósuljon; másrészt pedig azt is meg kell vizsgálnunk, hogy milyen kompetenciákat tudtunk nagyon jól használni a terv megvalósítása felé vezető úton még akkor is, ha történetesen nem értük el a célunkat.

Mennyi mindent tettünk meg azért, hogy sikerüljön a terv?

Miben voltunk nagyon jók?

Mennyi akadályba ütköztünk közben, amiket aztán leküzdöttünk?

Hogyan küzdöttük le ezeket az akadályokat? (A „szerencsém volt” kifejezést ezen a pontos felejtsük el)

Milyen új készségeket sajátítottunk el közben?

Tudatosítottuk-e magunkban az új képességeinket?

Ha megakadunk egy problémával, három irányba tekinthetünk: hátra, a már leküzdött szakaszra és a közben jelentős szerephez jutó készségeinkre, képességeinkre; előre, ahol megmutathatjuk és használhatjuk a kompetenciáinkat; és lefelé, arra a helyre, ahol éppen megrekedtünk.

Azonban azt mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a nehézségeket ebben a lenti szakaszban hajlamosak vagyunk felnagyítani, a kompetenciáinkat pedig sokkal kisebbnek látjuk vagy talán nem is látjuk.

Pedig reálisan azt kell feltételeznünk, hogy nem a szerencsén múlik egy terv megvalósítása, hanem igenis a saját erőnket, erősségeinket felhasználva teszünk valamit, ami aztán előrevisz.

Segítek abban, hogy megcsillanjanak az aranyszemek, észrevedd és tudatosan használd fel őket a következő terveid megvalósítása során.

coach.hheni@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: