„Váltani akarok. Boldog szeretnék lenni. Merre induljak?”

#váltás #változtatás #boldogság

Lehet, hogy azt sem tudod meghatározni pontosan, hogy mi az az új tevékenység, amihez hozzá szeretnél fogni?

Csak érzed, hogy olyan élményt szeretnél átélni, amit régebben, amikor boldognak érezted magad.

Idős emberekkel végzett kísérlet alapján bebizonyosodott, hogy a múltbeli boldog események felidézése jelentős mértékben javítja az általános egészségi állapotot. A kutatók két csoportot hoztak létre. Az egyik csoport alanyait megkérték, hogy sokat nosztalgiázzanak, beszélgessenek a fiatalkori boldog élményeikről, történésekről; hallgasság azokat a zenéket, mint régen; hasonló ruhákat hordjanak, mint régen. A másik csoport alanyait megkérték, hogy ne idézzék fel a múltat, csak a jelen történéseivel foglalkozzanak. A kísérlet eredménye az lett, hogy a nosztalgiázó csoport tagjainak már egy hét után javult az általános egészségi állapota, egyenesebb lett a tartása és sokkal optimistábban, derűsebben látták a jövőt is, mint a kontroll csoport tagjai.

Sokszor előfordul, hogy egy-egy eseményre évek vagy évtizedek múltával már nem emlékszünk részletesen, csak az érzésre emlékszünk, de arra teljes mértékben. Ebből az érzésből kiindulva lehet kutatni magunkban, hogy milyen események tettek minket akkor boldoggá és megnézhetjük azt is, hogy anno mi váltotta ki ezt a boldogságot.

A boldogság mérhető?

Ennek a meghatározásához kiindulópontként nyújt segítséget a Boldogság és Siker görbe gyakorlat.

Rajzolj le egy koordináta rendszert, amelyben az X tengely jelképezi az időt – a kiindulópont legyen a születésed időpontja.

Az Y tengely pedig a boldogságod és sikered mértékét 1-10-es skálán.

Miközben rajzolsz, tedd föl magadnak a következő kérdéseket:

 • Milyen jelentős események történtek az életemben?

Amikor erre a kérdésre válaszolsz, először jelöld az X tengelyen az évszámokat. Majd egy ponttal jelöld az évszám fölött a boldogságod és sikered mértékét 1-10-es skálán.

Miközben ezeket meghatározod, vedd figyelembe azt is, hogy lehet, hogy voltak olyan jelentős események az életedben, amelyek közben a boldogságos mértéke 1-es volt, vagy talán -1. Ezeket is jelöld be, mert segítséget, útmutatást nyújthatnak majd a jövődre nézve.

 • Hol voltam, amikor az a jelentős esemény történt?
 • Miért voltam ott?
 • Kik vettek körül?
 • Milyen ízeket, illatokat éreztem?
 • Miért voltam boldog?
 • Mi volt az örömöm forrása?
 • Mi befolyásolta még, hogy ott és akkor boldog legyek?

Próbálj meg minél részletesebben visszaemlékezni a múltbeli eseményekre.

Képzeld el, mintha egy film lenne, amit már régen néztél meg.

Fontos, hogy ne kapkodd el a „sztorizást”. Nyugodtan beszélj róla hangosan, vagy írd is le őket. Az írás által lassulnak a gondolataink és így képesek vagyunk még részletesebben az emlékezésre, a gondolkodásra.

Vannak olyanok, akik 1-2 óra alatt felrajzolják a Boldogság és Siker görbéjüket, másoknak ez akár 1 hétig is tarthat, mert szeretnek részletekbe menően visszaemlékezni a történésekre.

Amikor már úgy érzed, hogy készen vagy, nézz rá az alkotásodra és vonj le következtetéseket a következő kérdések segítségével:

 • Mik az örömöm forrásai?
 • Milyen típusú eseményeknek örültem kevésbé?
 • Van-e valami közös, hasonlóság a pontokban, a boldogságom mértékében?
 • Mi a boldogságom „titka”?
 • Mit jelent Számomra a boldogság?

Mivel a „boldogság” mindenki számára más jelentéssel bír, ezért a legutolsó kérdésre adott válasznak  nagy jelentősége van.

Nagyon érdekes felfedezéseket tehetünk. Volt olyan kliensem, aki a görbe felrajzolása után rájött, hogy ő akkor érezte magát boldognak, amikor egyedül ért el sikereket. Például gyerekként, amikor megtanult biciklizni, vagy amikor megnyert egy egyéni tanulmányi versenyt, bajnoki címet szerzett magasugrásban, sikerült a nyelvvizsgája, megszerezte a diplomát, megvásárolta az első autóját. Mindeközben olyan fontos események is történtek az életében, amikor egy csoporttal, csapattal együtt vettek részt fontos versenyeken és díjat is nyertek, de az mégsem okozott neki akkora örömöt, mint az egyéni sikerélmény.

Majd tovább részletezve az eseményeket, rájött, hogy azért nem boldog a munkahelyén, mert mindig csapatban kell dolgoznia és bár szereti a munkáját, mégsem érez igazi boldogságot és nem érzi a „flow” élményt úgy, mint régen. A további részletezés után pedig levonta azt a következtetést, hogy mindenképpen olyan munkát kell keresnie, ahol egyénileg dolgozhat és így érhet el sikereket, boldogságot.

A Boldogság és Siker görbe felrajzolását később célszerű leszűkíteni az elmúlt 1 évre, majd az elmúlt 1 hónapra, 1 hétre, akár óránkénti bontásban és feltenni az előzőekben említett kérdéseket. Rá fogsz majd jönni arra, hogy mik a valódi örömforrásaid és ez jó alapot fog biztosítani számodra a jövőbeli terveidhez.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak olyan tevékenységeket kezdj el a jövőben, amelyek korábban örömöt okoztak Neked. A Boldogság és Siker görbe közben feltett kérdések megválaszolása során viszont beindul a fantáziád, hogy milyen irányok lehetnek jók számodra.

Ez lehet az első lépés a jövőd kialakításában, hogy aztán továbbgondold az ötleteidet.

coach.hheni@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: