Te hogyan éled meg a kudarcot?

Vannak emberek, bizonyos személyiségtípusok, akik egyszerűen sokkal könnyebben élik meg a próbálkozásokkal járó kudarcot, mint mások.

A kísérletezés során előforduló kudarcok szinte természetes elemei az innovációs folyamatnak, annak szerves részét képezik.

Sokan lelombozódnak és csalódnak önmagukban, amikor nem sikerül elérni valamit és nem kezdenek el tovább gondolkozni.

Mások pedig levonják a megfelelő következtetéseket és a „Jé, ezt még nem tudom” hozzáállással kielemzik a kudarcélményt és rájönnek arra, hogy mi az, amit másképp kell elvégezni egy folyamatban, illetve miben kell még fejlődniük, hogy sikerrel érjen véget a próbálkozás.

Gondolj arra, hogy milyen nagyszerű élmény volt, amikor már háromkerekű-, vagy pótkerekes biciklivel tudtál tekerni. Ekkor minden bizonnyal kudarccal végződött volna ha rögtön kipróbálod a kétkerekűt is. Fejlődésre volt szükséged és sok próbálkozásra amíg elérted azt, hogy ne ess el a kétkerekűvel.

Tekintsünk hát az innováció során átélt kudarcokra úgy, mint a folyamat természetes része és örüljünk annak, hogy ez rávilágított azokra a területekre, amelyekben még előre kell lépnünk.

A jó hír az, hogy ez a hozzáállás elsajátítható és én segíthetek ebben.

Photo by Big Bear Vacations on Pexels.com

Hozzászólás