Melyik gombot nyomnád meg?

Érezted már úgy, hogy annyi tennivalód volt, hogy nem érted utol magad?

Felírtad a naptáradba, vagy egyszerűen csak úgy gondoltad, hogy emlékezni fogsz a teendőkre, de aztán ahogy teltek-múltak a napok, hetek, hónapok, évek egyre csak fokozódott benned a feszültség és kezdett felülkerekedni rajtad a stressz az el nem végzett, halogatott kisebb és nagyobb teendők miatt.

Ha megnyomod a „play” gombot, akkor nagy az esély arra, hogy ezzel csak haladsz tovább ugyanazon az úton, ahogyan eddig és a teendők örvénye magába szippant.

Ha megnyomod a „pause” gombot, akkor van lehetőséged arra, hogy megállj, megpihenj és összeírd, rendszerezd a teendőidet és a káosz fölött végre átvedd az irányítást.

Ha a „replay” gombot nyomod meg, újrakezdesz mindent, de mindent ugyanúgy csinálsz, ahogy eddig, akkor ugyanazt az eredményt fogod kapni, ismét belekerülsz az örvénybe.

Az „exit” gomb megnyomása lenne a legegyszerűbb, mert akkor az eddigi életedből kiszállnál minden következmény nélkül és lehetőséged lenne egy teljesen új életet kezdeni. Sokan elgondolkoznak azon, hogy ez milyen jó lenne, de sajnos ez a megoldás nem életszerű és sok negatív következménye is lenne az esetleges pozitív hozadékok mellett.

Te melyik gombot nyomnád meg?

A „pause” gomb megnyomása eredményre vezet.

Vegyél egy nagy lélegzetet és írj le minden teendődet a legkisebbtől a legnagyobbig (pl. felhívni az autószervízt, mert valami nem stimmel a fékekkel; ideje lenne kiválasztani, hogy milyen ruhát vegyél fel az unokaöcséd esküvőjére; ki kellene választani végre, hogy a gyerek melyik iskolában tanuljon tovább; az internet szolgáltatónak jelezni kellene, hogy lassú a sebesség, mert egyébként nem tudsz home officeban dolgozni; fel kellene hívni a barátaidat a születésnapjukon, de mindig elfelejted; már két hete megígérted a párodnak, hogy elmentek az új vegán étterembe; stb….).

Először talán úgy érzed, hogy ezek összeírása még nagyobb feszültséget okoz benned, mert látod magad előtt a szinte véget nem érő listát. Fontos, hogy hosszabb ideig gondolkozz el és értsd meg, hogy a „pause” gomb megnyomása és az irányítás átvétele elengedhetetlen része az időgazdálkodásnak.

Képzeld el, hogy kirándulás közben elkezded érezni, hogy vízhólyagos lett a sarkad és egyre jobban fáj. Talán az első gondolatod az, hogy te aztán nem állsz meg, mert ahhoz le kell venni a hátizsákot, meg kell keresni a sebtapaszt, ami a csomag alján van, le kell venned a bakancsodat, a zoknidat, és el kell látni a sebet… mindez túl sok idő. Ezért inkább úgy döntesz, hogy végigmész az útvonalon és majd a végén kezeled a hólyagot. De a hólyag az út végére már akkora lesz és annyira fáj, hogy aztán hetekig nem tudsz felvenni egy cipőt sem. Érdemes elgondolkozni azon, hogy ha már az út elején leragasztod és kezeled a sebet, akkor – bár lehet, hogy egy kevés időt veszítesz – de mégsem lesz olyan súlyos következménye, mintha az első megoldást választottad volna.

Ugyanezt a tudatosságot kell alkalmazni a stressz toleranciáddal kapcsolatban is, mert soha nem tudhatod, hogy mi fogja okozni az első „hólyagot”. Ha bármikor kétségeid vannak afelől, hogy nem tudsz megfelelni egyre több feladatnak, ami rád vár, nyomd meg a „pause” gombot. Minél hamarabb teszed meg és minél hamarabb készíted el a listát, rendszerezed és sorban végrehajtod a feladatokat időrendben és fontossági sorrendben, annál kevesebb „stressz hólyag” fog keletkezni benned és érezni fogod, hogy nem csúszik ki a kezedből az irányítást.

Ha úgy érzed, hogy a változás, változtatás nem megy egyedül, egy kis segítség kellene hozzá és a felhalmozott feladatok mellett vannak más, régóta halogatott dolgok is, amit ideje lenne rendbe tenni az életedben; hónapok óta vagy évek óta halogatsz egy döntést, … írj és segítek a megoldások megtalálásában és támogatlak a változás véghezvitelében.

email: coach.hheni@gmail.com

weboldalam: https://henriettahorvath.com/szolgaltatasok/

Facebook oldalam: https://www.facebook.com/coachhorvathhenrietta

A Coach gondolati sorompókat emel fel és Az Ügyfelet segíti eljutni oda, ahová azt Ő szeretné.

#stressztolerancia #tudatosság #időgazdálkodás #változás #coaching

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: