#1 – Felkészülés 2.0

Hurrá, újra szárnyalok!

#üresfészek 

A blogcikk sorozatomban apró tippeket találsz az #üresfészek szindróma fájdalmának enyhítésére, leküzdésére, a továbblépésre és az önismeret utáni önmegvalósításra.

A szülők és a gyermekek számára is nehéz a fészek elhagyás időszaka.

Ha a gyermekeid nemrég repültek ki és most azon kapod magadat, hogy folytonosan szomorú, levert vagy, rossz kedved van és csak akkor leszel kicsit boldogabb, amikor újra találkozol a gyermekekkel, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül ezekkel az érzésekkel.

A fájdalom, amit érzel, természetes. A krízis, amit most átélsz normális és a jó hír, hogy sokféleképpen orvosolható, át lehet rajta lendülni.

A szülők az életüket a gyermeknevelésnek szentelik. Sok időt, energiát és pénzt áldoznak erre, mindeközben érzelmileg is támogatják gyermekeiket. Miközben ezt tesszük, kialakítunk egy egymástól kölcsönösen függő kapcsolatot velük. Manapság a gyermekek sokkal később hagyják el a családi fészket, mint ahogyan azt a korábbi generációk tették.

Amikor bekövetkezik a kirepülés időszaka, a szülők egyrészt boldogok és biztatják a fiatal felnőtt csemetéiket, hogy bátran repüljenek, másrészt pedig szomorúak, aggódnak a gyermekek miatt, maguknak pedig próbálnak egy új életet tervezni.

Mivel ez nem egy váratlan, hanem normatív krízis, ezért erre fel tudsz készülni még mielőtt bekövetkezne.

Beszélgess sokat a gyermekeddel arról, hogy milyen az életed az ő mindennapi jelenléte nélkül és milyen az ő élete a te mindennapi jelenléted nélkül. Hogyan fogjátok tartani a kapcsolatot, milyen gyakran találkoztok, milyen programokat fogtok kitalálni, stb…

Itt találsz néhány röviden leírt tippet arra, hogy hogyan éld meg és dolgozd föl a „gyászt”:

  • Sírj és gubózz be egy kis időre ha szükségét érzed.
  • Ha nem érzed jól magadat, nyugodtad töröld egy időre a naptáradból a kevésbé fontos vagy kevésbé sürgős teendőket.
  • Oszd meg a gondolataidat valakivel, beszéld ki magadból az érzéseidet. Keresd olyan emberek társaságát, akik hasonló cipőben járnak, vagy már túl vannak egy hasonló helyzeten.
  • Fogadd el, ha valaki segítséget akar adni Neked.
  • Tölts egy kis időt régi fotók és videok nézegetésével, akár a gyermekeddel együtt, a régi szobájában. Mielőtt előre tekintünk, szükséges hátra is néznünk.
  • Kezdj el naplót írni minden nap az érzéseidről, a gondolataidról. Erre szánj minden nap legalább 5 percet. Ha belejöttél és tetszik, írhatsz hosszabb bejegyzéseket is.
  • Írj arról is, hogy mi az a 3 dolog, amiért aznap hálás vagy.
  • A gyerekszobát alakítsd át egy többfunkciós helyiséggé. Pl könyvtárkuckóvá, dolgozószobává, vagy olyan szobává, ahol a kézműves hobbijaidat végezheted.
  • Tervezd el az első olyan napot, amikor tudatosan, csak magaddal fogsz foglalkozni.

Ha még több tippet szeretnél ezekkel kapcsolatban hallani, illetve szeretnéd ezeket részletesebben kidolgozni, segítséget szeretnél kérni ehhez az első lépéshez és az ezt követő lépésekhez is, keress emailen és megbeszéljük a mentoring és coaching folyamat részleteit.

coach.hheni@gmail.com

#1 – Felkészülés 2.0” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: